Pekmez, genel anlamıyla çabuk bozulan taze meyvelerin açıkta veya vakum altında kaynatılarak koyulaştırılması sureti ile elde edilen koyu kıvamlı bir üründür.
Pekmez genel olarak kahvaltıda bal, reçel ve marmelada alternatif olarak tüketilen bir gıdadır. Yüksek oranda şeker, mineral madde ve organik asit içeriğine sahip olması nedeni ile beslenmede önemli bir yer tutar Pekmez bileşimindeki karbonhidratın çoğu glikoz ve fruktoz gibi monosakkarit formda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde parçalanmalarına gerek kalmadan direkt kana geçerler ve vücuda çok hızlı bir şekilde enerji sağlarlar Bu bağlamda pekmez, özellikle çocuklar ve sporcular gibi yoğun fiziksel aktiviteye sahip bireylerde ve hamileler, emziren anneler gibi yüksek enerji ihtiyacı olan kişiler için uygun bir besindir.
Bebek ve çocuk beslenmesinde sakkaroz yani çay şekeri kullanımı önerilmez. Bunun yerine karbonhidrat içeriğinin çoğu basit şekerlerden oluşan pekmez, bebekler ve çocuklar için sakkaroz yerine kullanılabilecek sağlıklı ve besleyici bir alternatif olmaktadır. Ayrıca beynin tek enerji kaynağı glikoz olup beyin gelişiminin en hızlı seyrettiği en çok enerjiye ihtiyaç duyulan bebeklik döneminde pekmez, bu ihtiyaca cevap verebilecek önemli bir besin kaynağıdır
Enerji vermesi, iştah açması pekmezin belirgin özelliklerindendir. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalıdır. Ayrıca mide, bağırsak ve böbrekler üzerine olumlu etkileri vardır.
Pekmez özellikle günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve bebekli kadınların, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir. KEŞAN ÜZÜM Pekmezi sadece üzümden üretilmektedir. Hiçbir katkı maddesi bulunmaz, içerdiği şeker üzümün doğal olarak sahip olduğu şekerdir. Tahin ve pekmez genelde birlikte tüketilir. “Keşan Tahin” “Keşan Üzüm Pekmezi” ile karıştırarak siz de harika bir tat elde edebilirsiniz. Bunun yanında, günde bir kaşık tüketerek pekmezin sağlığa faydalı içeriğinden yararlanabilirsiniz. Kan şekerinin dengesiz bir şekilde inip çıkmasına neden olan rafine şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanabilir, tatlılarınıza lezzet katabilirsiniz.
Kilo alımına sebep olan ve kan şekerinde ani değişikliklere neden olan, sağlığa zararlı rafine şeker yerine kullanabilir; tatlılarınıza lezzet katabilirsiniz.
Her gün 1 bardak suya 1 yemek kaşığı pekmez karıştırıp içerek, pekmezin sağlığa yararlı içeriğinden faydalanabilirsiniz.